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 D – Notice of Privacy Practices (NPP) – Frequently Asked Questions (FAQ)  

Subject Question Answer 

Acknowledgment 
of Receipt in 
Emergencies 

When is it okay to not 
offer the NPP and collect 
the   Acknowledgment of 
Receipt of the Notice 
from a patient? 

In an emergency treatment situation, the NPP must be provided as soon as it is 

reasonably practical to do so after the emergency situation has ended. Each covered 

entity (CE) should describe what constitutes a health emergency in its policies and 

procedures. 

Contact 
Information on the 
Notice of Privacy 

Practices 

Is it okay to use an 
individual’s name and a 
direct phone number for 
the NPP contact? 

It is not advised due to the potential for personnel changes, vacations and potential for 

phone number modifications.  The phone number should be one that is regularly 

monitored (daily) and is established for the sole purpose of privacy-related functions of 

the entity to ensure patient concerns are addressed through prompt response to 

inquiries.   As a reminder, the notice must contain the title of a person or office to 

contact for further information and a telephone number of such person or office. 

Coordinating the 
Website Notices 

and Paper 
Notices 

When the NPP is 
updated is it okay to do 
the paper version 
separate from the 
website version? 

No. 

Both paper and electronic notices should match in content and effective date. 

Coordination of paper notices and electronic notices often requires a separate set of 

resources. In planning for an update to the NPP, be sure to communicate the 

importance of coordinating the timing of paper and website notices. 

Electronic Notices 
When is electronic 
notice required? 

A covered entity that maintains a website that provides information about the covered 

entity's customer services or benefits must prominently post its notice on the website 

and make the notice available electronically through the website. 

A covered entity may provide the notice required by this section to an individual by e-

mail, if the individual agrees to electronic notice and such agreement has not been 

withdrawn. If the covered entity knows that the e-mail transmission has failed, a paper 

copy of the notice must be provided to the individual in a timely fashion. 

If the first service delivery to an individual is electronic, the covered health care 

provider must provide electronic notice in response to the individual's first request for 

service in a timely fashion. 
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The individual who is the recipient of electronic notice retains the right to obtain a 

paper copy of the notice from a covered entity upon request. 

Group Health 
Plans 

What requirements must 
group health plans 
meet? 

An individual enrolled in a group health plan has a right to a notice:  

From the group health plan, if, and to the extent that, such an individual does 

not receive health benefits under the group health plan through an insurance 

contract with a health insurance issuer or Health Maintenance Organization 

(HMO); or  

[45 C.F.R. § 164.520(a)(2)(i)(A)] 

From the health insurance issuer or HMO with respect to the group health plan 

through which the individuals receive her/his health benefits under the group 

health plan.  

[45 C.F.R. § 164.520(a)(2)(i)(B)] 

A group health plan is required to maintain a notice or provide the notice to any 

person upon request when health benefits are provided solely through an 

insurance contract with a health insurance issuer or HMO, and 

▪ Create or receive Protected Health Information (PHI) in addition to summary 

health information,  

▪ Create or receive information on whether the individual is participating in the 

group health plan,  

▪ Create or receive information on whether the individual is enrolled in, or  

▪ Create or receive information on whether the individual has dis-enrolled from a 

health insurance issuer or HMO offered by the plan. [45 C.F.R. § 

164.520(a)(2)(ii)] 
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If a health plan intends to use or disclose PHI for underwriting purposes, a 

statement that the covered entity is prohibited from using or disclosing PHI that 

is genetic information of an individual for such purposes.  

[45 C.F.R. § 164.520(b)(1)(iii)(c)] 

Method of 
Distribution 

What method of 
distribution will your 
organization use? 
 

If a covered entity maintains a website, then the NPP must be posted on that website 

and the Covered Entity (CE) must make the NPP available electronically through the 

website. The NPP may be provided by email as long as the recipient has agreed to 

receive an electronic notice. The notice may be included with a summary plan 

description or with open enrollment materials as long as either is distributed timely and 

properly. The notice may also be distributed by first-class, second-class, or third-class 

mail. 

Notice of Privacy 
Practices 

Can Substance Use 
Disorder (SUD) 
programs use the HIPAA 
Notice of Privacy 
Practices (NPP)? 

No. 

There is a separate NPP for SUD patients. A Part 2 SUD program, that is also 

governed by HIPAA, may decide to send both NPPs to the patient. For additional 

information regarding the SUD NPP, see SHIPM policy 2.3.4 – Substance Use 

Disorder Treatment. 

Notice Exceptions 
 

Do inmates have the 
right to a notice? 

An inmate does not have a right to receive a Notice of Privacy Practices.  However, a 

provider may give an inmate a copy of the NPP if they wish to do so. [45 C.F.R. § 

164.520(a)(3)] 

Each entity will need to determine if there are covered functions for which a notice is 

not required.   

Notice Format 
What format should we 
use? 

CDII offers templates for the full NPP on our website. 
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Plain Language 

Are there current 
standards that you 
adhere to for vital 
documents that you 
distribute to plan 
members or patients? 

State and federal laws require forms be made available to patients in languages other 

than English in certain circumstances.  Each entity will need to determine what laws 

apply and standardize language practices as part of policies and procedures.  The 

applicable laws include but are not limited to: 

• Title VI of the Civil Rights Act of 1964, the covered entity must take reasonable 

steps to ensure meaningful access for Limited English Proficiency persons to 

services of the covered entity, which could include translating the Notice of 

Privacy Practice into frequently encountered languages.  

[78 Fed. Reg. § 5566, § 5625 (Jan. 25, 2013)] 

• Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973 

• The Americans with Disabilities Act of 1990 

In addition, the covered entity has an obligation to take steps that may be necessary to 

ensure effective communication with individuals with disabilities, which could include 

making the Notice available in alternative formats, such as Braille, large print, or audio.  

[78 Fed. Reg. § 5566, § 5625 (Jan. 25, 2013)] 

Reserving the 
Right to Revise 

Will you reserve the right 
to change your uses and 
disclosures of health 
information in your 
notice? 

It is recommended that covered entities include a statement that the covered entity has 

the right to change the way a patient’s health information is used and given out and 

that, if any changes to the way an patient’s health information is used and given out, 

the patient she/he will be given a new notice (via the distribution method selected by 

the covered entity) within 60 days of the change. 
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Revised Notice 

Is it necessary to send 
the revised notice to 
each patient who 
received a prior version? 

A covered entity must promptly revise and distribute its notice whenever there is a 

material change to the uses or disclosures, the individual's rights, the covered entity's 

legal duties, or other privacy practices stated in the notice. Except when required by 

law, a material change to any term of the notice may not be implemented prior to the 

effective date of the notice in which such material change is reflected.  

[45 C.F.R. § 164.520 (b)(3)]  

http://www.ecfr.gov/cgi-

bin/retrieveECFR?gp=&SID=69c69101690b6b7b324bc70ff6d716c2&r=PART&n=45y1.

0.1.3.78#45:1.0.1.3.78.5.27.10 

A health plan must provide the revised notice, or information about the material change 

and how to obtain the revised notice, in its next annual mailing to individuals then 

covered by the plan, such as at the beginning of the plan year or during open 

enrollment. If a health plan does not have a customer service website, then the health 

plan must provide the revised NPP or information about the material change and how 

to obtain the revised notice, to individuals then covered by the plan within 60 days of 

the material revision to the notice.  

[45 C.F.R. § 164.520(c)(1)(v)] 
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